Sık görülen Kulak Burun Boğaz problemleri

Kulak Burun Boğaz sahasındaki sık görülen hastalıklar ile ilgili bilgiler 30 yıllık mesleki tecrübem sırasında karşılaştığım vakaların sıklık bilgilerinin değerlendirilmesi ile derlenmiştir. 

Baş dönmeleri

Baş dönmesi beraberinde sersemlik hissi ve denge bozukluğu da olabilir. Denge sisteminin bir parçası olan denge organı, iç kulağın çok yakın komşuluğundadır, Bu sebeple baş dönmesi kulak burun boğaz branşını da ilgilendirir.

Çoğunlukla uzun sürmeyen ve dönme hissi ile beraber olan baş dönmeleri denge organı kaynaklıdır. Bir KBB uzmanına müracaat etmeniz gerekir. Sıklıkla denge organı kaynaklı olan baş dönmeleri durup dururken şiddetli olarak başlar ve günler içinde azalarak kaybolur. Şiddetli baş dönmelerine bulantı ve bazen de kusma eklenebilir. 

Bu tip baş dönmelerinde, başın dönme tarzındaki ani hareketleri baş dönmesini tetikleyerek arttırır. Bu tip denge organı kaynaklı baş dönmesi başladığı zaman hekime baş vurmadan önce yapacağınız en önemli şey ani dönme hareketlerini kısıtlamanızdır. Başınızın kendi başına ve gövdeniz ile beraber sağa, sola, öne , arkaya dönme şeklindeki hareketlerini çok yavaş olarak yapmanız baş dönmenizin artmasını önleyecek ve şikayetlerinizin düzelmesini hızlandıracaktır. Baş dönmeleri bazen bir kısmı merkezi sinir sistemi kaynaklı , bir kısmı da kalp, dolaşım sistemi kaynaklı olabileceği için KBB veya nöroloji uzmanına gözükmeniz önemlidir.Baş dönmesi göreceli olarak sık görülen ve ekseriyetle hastayı mağdur etse de tedavisi olumlu olarak sonuçlanan, uzun sürmeyen ve altında ciddi hastalık yatmayan bir problemdir. Baş dönmesi çok geniş anlamda kullanılıyor olsa da daha çok etraf dönmesi veya dönüyor olma hissi olarak tarif edilebilir. 

Bademcik Problemleri

Çocukluk çağında bademciklerin sık sık iltihaplanması vücutta başka hastalıklara ortam hazırlayabilir, vücudun hastalıklara direncini azaltabilir, gelişmeyi geciktirebilir. Ekseriyetle enfeksiyon sebebi olan beta mikropları ateşli eklem romatizması ve kalp kapak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bademcikler tekrar eden iltahaplanmalar sonucunda büyüyerek boğazı daraltabilirler. Bu durumda çocuklarda nefes alma ve yutma güçlüğü, horlama , ağız kokusu gibi problemlere yol açabilirler. Bu şekilde sık iltahaplanan veya aşırı büyük olan bademciklerin ameliyatla alınması gerekir. Bademcik ameliyatları sanıldığının aksine riski fazla olmayan ameliyatlardır.

Burun Tıkanıklıkları 

Burun tıkanıklığı burun yerine daha fazla oranda ağızdan nefes almaya ve geceleri ağzı açık uyumaya sebep olması açısından sağlığı tehtid eden bir problemdir. Bunun yanında burun tıkanıklığı alınan nefese doyamama çabuk yorulma, horlama gibi sıkıntılara da yol açar. Burun tıkanıklığına sebep olan genellikle burun kemiğindeki eğrilikler ve burun etlerinin aşırı büyümeleri olup basit bir ameliyat ile cerrahi olarak düzeltilmesi mümkündür. Burun tıkanıklığı ameliyatları genel anestezi altında hasta bayıltılarak yapılır ve 1 saat civarında sürer. Hasta ameliyat sonrası 3-4 gün içinde normal yaşantısına dönebilir.

Çocuklarda İşitme Problemleri

Değişik yaşlarda ortaya çıkan işitme problemlerinin değişik sebepleri vardır. Çocuklarda ortaya çıkan işitme problemleri erken teşhis açısından önemlidir. Çocuklar işitme kaybını tam olarak tarif edemediklerinden ufak bir şüphe olduğunda muayeneye edilmelidir. Söylenenleri tekrar ettirme , televizyonu yakından seyretme gibi durumlar şüphe ettirmelidir. Çocukluk çağındaki çoğu işitme problemleri erken teşhis ile tedavi edilebilir. Farkedilmez ve gözden kaçar ise orta vadede tedavisi zor kalıcı problemler ortaya çıkabilir.

Baş Ağrıları ve Sinüzit

Sinüzit baş ağrısı sebeplerinin önemli bir kısmını oluşturur ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Çoğu burun tıkanıklığı probleminin altında tedavi edilmemiş veya kronikleşmiş sinüzit yatar. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı , geniz ve burun akıntısı, koyu balgam, balgamlı öksürük, burunda kabuklanma gibi problemleriniz var ise sinüzit hastalığınız olabilir. Tedavi ile bu problemler büyük oranda ortadan kalkar. Müzminleşmiş sinüzit hastalığı ameliyat ile tedavi edilebilir. 

Çocuklarda sinüzit daha sık görülür. Teşhiste sinüzit sıklıkla gözden kaçar ve çocuklar uzun süre sinüzit hastalığı sebebi ile doktordan doktora dolaşırlar. Çocuklarda düzelmeyen uzun süreli balgamlı öksürük, burun karıştırma, burun kanaması ve burun tıkanıklıkları gizli sinüzit belirtisi olabilir.

Burun Estetik Problemleri

Geçirilmiş kazalara bağlı veya doğuştan olan burun estetik problemleri ameliyatla düzeltilebilir problemlerdir. Çoğu problemlerin ameliyatları küçük ve orta çaplı ameliyatlardır ve burnun problemli olan görüntüsünün kabul edilebilir bir estetik hale getirilmesine yardımcı olurlar. Ameliyatlar genel anestezi altında yapılır ve iki saat civarında sürer. Bir gün hastanede yatılır ve hasta 3-4 gün içinde normal yaşantısına dönebilir.

Horlama ve gece nefes durması

Gece horlaması ve bununla birlikte olan uyku sırasında nefes durması yaşam kalitenizi ve sağlığınızı ciddi derecede kötü yönde etkileyebilecek problemlerdir. Hafif derecede olan problemler tedavi edilmediğinde daha ciddi hale gelebilirler. Özellikle uyku sırasında nefes durması problemin ciddi yönde ilerlediğini alamet olup hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Zarı delik ve akan kulaklar

Orta kulak iltahapları genellikle tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Seyrek olarak delik kulak zarı ile sonuçlanırlar. Bu şekildeki delik zarlardan içeri mikrop girmesi ile bazen orta kulak enfeksiyonu tekrar edebilir ve akıntı oluşur. Kulağın tekrar tekrar akması orta vadede kulağa dolayısı ile işitmeye zarar verir ve enfeksiyonun kalıcı hale gelmesi riski vardır. Bu şekildeki kulaklar tedavi edilmeli ve iltahap ortadan kaldırıldıktan sonra kulak zarı ameliyat ile tamir edilmelidir.

Kronik farenjit

Boğaz bölgesinin sık enfeksiyon veya diğer başka dış etkenler ile tahriş olması ile ortaya çıkan bir durum olan kronik farenjit tedavi edilebilir bir durumdur. Bunun için sebeb olan rahatsızlığın ortadan kaldırılması lazımdır. Kronik farenjite sıklıkla sebep olan faktörler reflü hastalığı ve burun tıkanıklıklarıdır. Bu problemlerin tedavi edilmesi ile kronik farenjit ortadan kaldırılabilir.

Allerjik nezle özellikle bahar aylarında yoğunluk kazanan allerjik nezle ilaçlarla kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini ciddi şekilde bozabilir , sinüzit , burun etlerinin büyümesi ve kalıcı burun tıkanıklığı gibi kalıcı problemler ortaya çıkabilir.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu